Av-Dag van het Noorden 2015

Vanaf 9.00 uur beginnen we met de opbouw van Geluid en  Projektie. Het scherm, beschikbaar gesteld door Jan Roeleveld, is groot, maar zelfs door ons eenvoudig op te zetten. Ook de beamer, beschikbaar gesteld door Piet Westerveld, laat zien dat hij het werk aankan.

 Als alles klaar is en we hebben proefgedraaid, en dat ging heel goed, wacht een verdiend kopje koffie. Ondertussen zijn in de foyer al aardig wat liefhebbers van av-series bijeen. Uit de regio, soms maar op vijf minuten afstand van het theater, anderen uren onderweg om hier te komen. Je zal uit België of Duitsland komen en dan ook nog met allerlei wegomleggingen te maken krijgen. Velen kennen elkaar. Dat is merkbaar aan het geroezemoes.

Het goed verzorgde programmaboekje gaat grif van de hand. Zeven en dertig series zullen er vandaag getoond worden. De kortste zal precies 1 minuut duren, de langste 8.15 minuten. De deuren gaan dicht en na het openingswoord door Henk Hageman, gaan we beginnen. Na het geslaagde proefdraaien gaat het nu meteen mis. We hebben wel beeld, maar geen geluid. Dat duurt maar even. Het is ook maar één knopje wat plotseling verkeerd stond.

Onze av-groep, vroeger de klankdiagroep van het Noorden, bestaat 25 jaar en Bob Eijsberg heeft daar met foto's en portretten van de leden, een mooi werkstuk van gemaakt. Te zien in de Intro. Dan gaan we verder met een voor mij indrukwekkende serie van Guido Flobert over Pieter Breugel de oude.

Wat heerlijk dat je niet meer in het halfduister de inhoud van je programmaboekje hoeft te bekijken. Rolf de Ruiter heeft er voor gezorgd dat alle gegevens steeds op het scherm zijn te lezen. Vandaar kan hij meteen doorschakelen naar de vertoning.

Het programma is zeer afwisselend. We krijgen van alles voorgeschoteld: Van Dwaallichten van Guido Clarysse, tot Kerken in Barcelona van Pieter Poorter, Greenstones of Cot Valley van Dirk Vet, de Markthal in Rotterdam van Bob Eijsberg,Vergeten Kompels van Guido Flobert, Mijn herinneringen van Harry Michiels, Glas and Brass van Rudo van Rooy, de Grachtengordel van Zwolle van Piet Westerveld, Dans..... van Max Joore, Natuurpark Lelystad van Ria Vet, Natuurgrillen van Ina en Piet Bakker, Afslag 7-noord van Gerard van Meel, Zirkus Roncalli van Joachim von Oepen en De Stoomtram van Hoorn naar Medemblik van Ron Mulder. Dit allemaal gemaakt door mensen die net zijn begonnen, tot zeer ervaren avmakers.

Ook na de lunchpauze genieten we weer van een grote diversiteit aan onderwerpen, zoals: Villages de Caractere van Harry Bennink, Het Prinsenhof en haar beroemdste bewoner van Jan van der Schans, Een pelgrimstocht naar Dokkum van Johan Berghuis, Herinneringen aan Zweden van Bert en Berta Siebring, Cuba libre van Robert Bleekrode, Vulkanisch IJsland van Bé Snijders en als afsluiting van dit tweede deel een zeer aansprekende serie van Marcel Batist: Jeugdherinnering.

Het niveau van de series is heel divers. Dat kan niet anders. Wij zien ook graag series van beginners, die zo de ruimte krijgen, aan een groot publiek, hun werk te laten zien. Er waren zo'n tachtig mensen op deze dag afgekomen. De trapsgewijs gebouwde zitplaatsen gaven een ieder een uitstekende kijk op het scherm. Fijn om hier te mogen zijn.

In het derde gedeelte, na de theepauze, klonk eindelijk de lach door de zaal. Veroorzaakt door: De laatste vlucht van Jeanne Assendelft en de serie Niks van Jan Tuinman. De eerste serie die vertoond werd na de theepauze was Valle de la Luna van Gerrit van Harreveld. Uiteindelijk bleek deze serie de publiekswinnaar te zijn. Gefeliciteerd. Ook zagen we Moment van Herdenking van Ruud Assendelft, De verborgen natuur van Macedonië van Jos Ketelaar, Blije bietjes van Karel Maaswinkel, Sorgenta Regina van Piet Huygens, Hoe lang nog van Guido Clarysse, Ik heb maar twee doelen van Henk Tulp, Black Desert van Andre Hartensveld, Kaatje van Rolf de Ruiter en Ciudad Valencia van Arend Veltkamp.

Na de laatste serie, als de theaterlichten weer zijn gaan branden, kan iedereen een stem uitbrengen op de voor hem of haar meest geslaagde serie. Iedereen is benieuwd naar de uitslag. Maar daarvoor zullen wel eerst de stemmen geteld moeten worden. Ondertussen draait een serie van Geert Loer: 1903, beelden uit zee.

De publiekswinnaar van 2015 is Gerrit van Harreveld met zijn serie Valle de la Luna. Voor iedere deelnemer is er een oorkonde en een rode roos. We houden van jullie deelnemers, zonder jullie inzendingen geen AV/dag van het Noorden. Bedankt! Zien we jullie volgend jaar weer?

Voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright