AV-Dag van het Noorden 2014, gevarieerd programma en boeiende series

Zaterdag 8 november 2013 presenteerde de Drentse AV-Groep haar jaarlijkse festival. Ook dit keer had de organisatiecommissie haar keuze laten vallen op Steenwijk, in de kop van Noord-West Overijssel, en wel het RaboTheater “De Meenthe” aldaar.

Het heeft voor zo'n dag een geschikte accommodatie. Een vestzaktheater, goede parkeergelegenheid en op 50 m afstand een Intercity/P+R- station. Een ideale plek voor een AV-Festival. Al vroeg in de morgen was de organisatie bezig met het installeren van de apparatuur van Jan Roeleveld die ook dit jaar deze dag als sponsor verzorgde met o.a zijn projectieapparatuur. Ook de bijdrage van het NVBG (Nederlandse Vereniging voor Beeld&Geluid) heeft het organiseren van deze dag mogelijk gemaakt. Zonder sponsoren kun je zo'n dag als club bijna niet meer organiseren en daarvoor zijn we hen allemaal veel dank verschuldigd.

 

De organisatie was ook dit keer in uitstekende handen en de dag verliep goed zonder noemenswaardige onderbrekingen en het tijdschema werd goed aangehouden. Alle clubleden hadden daarbij hun steentje bijgedragen om dit te realiseren. Het programma bestond uit drie delen, 's morgens een sessie en in de middag twee sessies met series. In totaal zijn er 33 series vertoond.

Het was een boeiend programma en de stemming zat er al vroeg in. Voor het programma begon hadden er al vele begroetingen van oude bekenden plaats gevonden. En precies om 11:00 uur werd gestart met de opening door de voorzitter van de organisatiecommissie, Henk Hageman. De series werden aangekondigd door Rolf de Ruiter. Van de series die in de ochtendsessie werden vertoond volgt hieronder een beknopte beschrijving:

Inswinger gemaakt door Rolf de Ruiter.

Een impressie van de vele wegen in het Noorden die naar Steenwijk leiden.

Stege am Chiemsee van Gerrit van Harreveld.

De serie geeft een beeld van de diversiteit aan aanlegsteigers, rond de Chiemsee in Beieren.

Natuurlijk…. Een wonderlijke ervaring van Karel J. Maaswinkel.

Tijdens een wandeling in de natuur kunnen zeer wonderlijke ontmoetingen plaatsvinden…...

Oudewater, 750 jaar stad van Kees Meijerink.

Met een kleine rondleiding door Kees zijn kleinkinderen, krijgen we een impressie van het 750 jarig bestaan van deze stad.

Beach Prints van Ron Mulder.

We zien de bijna grafische “prints”, welke zich presenteren door steeds wisselende, externe, invloeden op de kustlijn. De situaties veranderen o.a. door de bewegingen van eb en vloed en zijn dan ook geen dag hetzelfde.

Wieder van Rob Braat.

Reportage over het “Holocaust Monument” in Berlijn en vooral over het bijbehorende Informatie Centrum. Enkele veelzeggende beelden werden uit de foto’s, die in dit Ort der Information te zien zijn, gekozen. De kern van de productie was een indringende tekst van de Italiaan Primo Levi, die de verschrikkingen overleefde. WIEDER…kan het opnieuw (wieder) gebeuren?

De adem van koning Winter van Peter van Raaij.

Voelt u nog de ijzige wind die er was in de decembermaand van 2007 ? Op deze manier werden er schitterende kunstwerken gevormd op bomen en andere voorwerpen. Beelden uit de omgeving van Maartensdijk en Westbroek in de provincie Utrecht.

21-12-12 (End of the world party) van Marcel Batist.

Volgens de Maya kalender zou op 21 december 2012 de wereld in een nieuwe dimensie overgaan. Een groep jongeren richtte een oude tuindersschuur in tot feesttent. Bruisend werd afgeteld naar de laatste seconden, nieuwsgierig naar wat komen zou……. 

Cobra Guggenheim van Henk Hageman.

Het Cobra museum heeft 51 werken uit het Guggenheim museum te leen gekregen. Wat zou ik nou thuis willen hebben, maar wel beperkt tot max 10 stuks. Dat valt nog niet eens mee.

Petit fleur van Andre Hartensveld.

Bloemen impressie van een bezoek aan de Floriade 2012.

Mirabella Garten van Gerrit Hof.

We bezoeken de Mirabella Garten in Salzburg. Daar hebben ze een speciaal gedeelte voor harde werkers ingericht. Die worden opstandig tegen het feit dat in dat deel zo weinig bezoekers komen.

Kortsluiting van Hans Vermaas.

Serie gemaakt als groepsopdracht, met als thema "Sluiting". De beelden van het inwendige van een TV vormen de basis van deze serie.

Toevallig ben ik wel de sterkste van Max Joore.

De serie vertelt op speelse wijze de onderlinge rivaliteit bij kinderen. Met de portretten van de maker zijn kleinkinderen, probeert hij dat te laten zien. Ja ja je kunt dat wel zeggen, maar ik ben lekker toch de sterkste.

Daarna was het tijd voor de lunchpauze. Het was dit jaar misschien wat minder hectisch aan de bar. Een klein deel van ons vaste publiek had het blijkbaar dit jaar af laten weten. Daaronder ook enkele inzenders van series. Voor de organisatie is dat sneu en het zal nogal ingewikkeld zijn om direct vast te stellen, wat de oorzaak is. Blijkbaar waren er voor een aantal afwezigen, andere verplichtingen. Ook de dichtheid van festivals kan een oorzaak zijn! Toch zullen we als organisatie bij ons zelf te rade moeten gaan om de oorzaken vast te stellen om daarmee de aantrekkelijkheid van het festival te vergroten.

Na de lunchpauze werd gestart met de tweede sessie waarvan we u eveneens een korte beschrijving geven:

Inswinger gemaakt door Rolf de Ruiter.

Een impressie van de vele wegen in het Noorden die naar Steenwijk leiden (herhaling).

Vietnam, het leven van alle dag van Robert Bleekrode.

Voor de vreemdeling is de kennismaking met de Vietnamese stad overweldigend. Het verkeer lijkt één en al chaos te zijn. Het leven speelt zich af op straat. De taferelen zijn zowel blijmoedig als dramatisch. De verwevenheid van het spirituele met het dagelijkse leven is verrassend.

Sluis in de Drentse Hoofdvaart van Bas Versteeg.

In de Drentse hoofdvaart liggen diverse schutsluizen, die voornamelijk worden gebruikt voor de pleziervaart. Van zo´n schutting is een impressie gemaakt.

Un giorno a Milano van Jeanne Assendelft.

Een dag in Milaan is de titel van mijn serie. Aankomst en vertrek. Tussendoor een kijkje op het Domplein en het Galleria Vittorio Emanuele II met de vele toeristen en de autochtone bevolking. Dat alles geeft een bepaalde sfeer weer. Een clubopdracht van aangeleverd beeldmateriaal, met als opdracht “maak daar maar een serie van”.

Winter in de Grafelijkheidsduinen van Dirk Vet.

Sfeerbeeld van de Helderse Duinen in de winter, dit is een deel uit een vierluik van de vier jaargetijden.

Verloren golven van Gerard van Meel.

Een serie over gebouw A van de voormalige Wereldomroep.

Khajuraho van Marcel Leys.

Duizend jaar geleden werden bij Khajuraho ,in India, schitterende tempels gebouwd door de Chandela-koningen. Ze worden beschouwd als een hemels Indisch geschenk aan de mensheid.

De abdij van Monte Cassino van Jan van der Schans.

Ten zuiden van Rome licht het plaatsje Cassino. Op de Monte Cassino, een berg van 550 meter hoog, staat de abdij van Monte Cassino. Tijdens WO II maakte die berg deel uit van de z.g. Gastuv-linie. Het bezit van de berg was cruciaal voor de opmars van de geallieerden.

Free as a seagull van Ben de Hond.

Een avondwandeling langs het strand, maar ook ëén op de ochtend daarna.

Italie, een land van tourisme en devotie van Bert en Berta Siebring.

Beelden van een vakantie in Midden Italië. Het merendeel van de gefotografeerde objecten betrof kerkelijke gebouwen en diende als hoofdmoot voor deze av-presentatie.

Schokland van Rolf en Jeannet de Ruiter.

Met behulp van foto’s van het eiland en van borden op het eiland, hebben wij een impressie van Schokland en haar geschiedenis neergezet.

Na deze series was het tijd voor een theepauze. In de derde en laatste sessie werden de volgende series vertoond:

Love letter van Ruud Assendelft

De titel zegt genoeg en de serie vertelt het verhaal. De beelden zijn gemaakt in het Spoorwegmuseum(Jeanne) en Stoomtram Museum(Ruud). De rest is knutselwerk, “trek de lijntjes en kleur de plaatjes”

De teloorgang van Piet Luitwieler.

Bij een bezoek aan de stad Halle in Juni 2013. logeerde de maker in een hotel, dat in een wijk staat waar diverse flats aan renovatie toe zijn. Hij heeft getracht de verwaarlozing van deze flats in beeld te brengen.

Godenspijs van Guido Clarysse.

Het ontdekken van de chocolade, de cacao naar Europa brengen, de pure ambacht van het verwerken van de chocolade tot een heerlijke delicatesse.

Jardin Majorelle van An en Guido Baeyens.

Beelden genomen tijdens een wandeling door de Jardin Majorelle te Marakech en deze zijn voorzien van enkele wetenswaardigheden over de tuin.

Shop till you drop van Piet Huijgens.

Shop till you drop: de serie geeft een sfeer en indrukken weer van winkels en winkelend publiek met de clou aan het eind.

Brandeveen van Max Joore.

Beelden vastgelegd tijdens een wandeling om het Brandeveen-meertje in het bos bij Wittelte. Met een schoon hoofd kun je de drukte van de wereld weer aan.

Walled Garden van Jos Ketelaar.

Het klimaat in Schotland leent zich goed voor de aanleg van bijzondere tuinen, zeker in het district ´Border´, gelegen in zuidoost Schotland. Hier liggen veel ommuurde tuinen, waarin milde groei omstandigheden zijn. Een ideaal klimaat voor bijzondere planten die niet tegen een strenge winter kunnen. De tuinen kenmerken zich allemaal door een overvloed aan bloemenpracht. De kijker wordt meegenomen naar een selectie van de door de maker bezochte tuinen.

Uitgerangeerd verleden van Guido Flobert.

In een afgelegen stationnetje staan oude stoomlocomotieven en treinstellen uitgerangeerd, een nostalgische terugblik op de tijd van toen.

Na deze serie werden de stembriefjes voor de publieksprijs opgehaald en kon de telling beginnen. Dit gebeurde tijdens de volgende en laatste serie van deze dag, die niet aan de competitie voor de publieksprijs mee deed.

Naar het Idromeer van Harry Bennink.

Deze serie vormt een onderdeel uit een vakantieserie: Italiaanse hoogtepunten” van een autotocht naar het Idromeer in Noord Italië.

Na de vlotte telling van de stemmen kon na afloop van serie van Harry Bennink, de publieksprijs bekend gemaakt worden. De prijswinnaar was dit jaar Guido Flobert met zijn serie Uitgerangeerd verleden, die daarvoor met een bloemetje in de vorm van een bon, werd vereerd.

De organisatie probeert steeds nieuwe deelnemers te activeren om deel te nemen aan onze AV-Dag. Om die reden wordt elk jaar uit de makers, die voor het eerst aan ons Festival deelnemen, door de organisatie een keuze gemaakt. Criterium daarbij is: de beste serie van de nieuwelingen en een stimulering van de hobby. Dit keer viel Guido Clarysse de eer te beurt met zijn serie: Godenspijs. Ook hij werd in de bloemen gezet met een bloemenbon. Verder werd aan alle inzenders een certificaat en een roos overhandigd. Het projectieteam werd eveneens in de bloemen gezet. Tot slot bedankte de voorzitter, Henk Hageman, alle medewerkers, inzenders en bezoekers voor hun inzet en hun aanwezigheid. Hij wenste allen een goed reis naar huis toe. Een geslaagde dag met mooie series, in een prettige sfeer, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Arie Oostdijck

Voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright