AV-Dag van het Noorden 2013, een boeiend geheel

Zaterdag 2 november 2013 presenteerde de Drentse AV-Groep haar jaarlijkse festival. Dit keer had de organisatiecommissie haar keuze laten vallen op de vestingsstad Steenwijk, in de kop van Noord-West Overijssel.

 Het RaboTheater “De Meenthe” aldaar was vorig jaar verbouwd en uitgebreid. Zo werd er een vestzaktheater gecreëerd en daar had de organisatie het oog op laten vallen. Een ideale plek voor een AV-Festival, vooral door de opstelling van de stoelen in de vorm van een tribune, de ruime parkeergelegenheid en voor de treinreizigers een Intercitystation op nog geen 100 m afstand. Al vroeg arriveerden de eerste gasten. Tijdens het nuttigen van een kopje koffie werden vele oude bekenden begroet. Bij de opening door de voorzitter van de organisatiecommissie, Henk Hageman, kon vastgesteld worden dat de zaal goed gevuld was. Naast een welkom voor alle gasten, een speciaal welkom aan het adres van Jan Roeleveld, die met het ter beschikking stellen van het grote scherm en de prachtige beamer, het mogelijk maakte deze dag te organiseren. Maar eveneens een welkom aan het adres van de voorzitter van het NVG, Robert Bleekrode, Dini van Gent als vertegenwoordiger van de Fotobond en in het bijzonder onze Belgische gasten, die al een reis van 3 1/2 uur achter de rug hadden. Na de mededeling dat er maar één telefoon ingeschakeld mocht zijn (die van de voorzitter) en alle andere elektronische attributen niet, kreeg de speaker van deze dag, Rolf de Ruiter het woord en kon de morgensessie beginnen.

Inclusief het intro waren er in het programma totaal 39 series opgenomen. In de morgen werden de volgende series vertoond: Bronstijd rond de Oostvaardersplassen van Piet Westerveld; Rome 2011 van P.F.W. van Raaij; Twee vrienden van Dick Fonteijn; Sahara van Hans Vermaas; Living Statues van Jan Tuinman; Space Adventure van Ron Mulder; Kampen een stad aan de IJssel van Maria Brans; Café radio royaal 1920 van Jan Jansen; Le Quartorze Juillet van Karel Maaswinkel; The Flash van Gerard van Meel; Voies Vertes van Bas Versteeg; Yellow van Patrick de Bruyne: Zoutkamp van Johan Berghuis: De man en zijn viool van Ben de Hond; I'am up in the woods van Piet Huijgens; Van druipsteen naar druipnat van Harry Bennink en Marokko, waaier van kleur van Bert Siebring.

Een keurig programmaboekje was bij de ingang uitgereikt aan de bezoekers, waarin iedereen notities kon maken. In het boekje zat een inlegvel om aan het einde van de dag in te vullen. Daarmee kreeg het publiek de gelegenheid aan te geven welke serie zij het beste vond. De projecties verliepen vlot. Op een paar kleine “licht”- puntjes na, verliep de technische afwikkeling zonder problemen.


 

In de lunchpauze was er weer ruim gelegenheid met elkaar te babbelen en een hapje te nuttigen. Precies om half twee kon de voorzitter het startsein geven voor de eerste middagsessie. De volgende series werden door de speaker aangekondigd: China Light van Jeanne Assendelft; Vreemde vormen en kleuren van Bob Eijsberg; Boswandeling van Henk Hageman; Kleur in de kerk van Klaas Hulshof; Birds van Manja Knoop; Dieweg van Guido Flobert; Kaeskoppenstad van Dirk Vet; Mein Mutter war ein Wienerin van Arie Oostdijck; Beeldentuin van Gerrit Hof en Mannen en hun machines van Ruud Assendelft.

Tijdens het vaststellen van het dagprogramma zijn alle series door een kleine groep bekeken. De positieve bevindingen van deze groep, werden door de speaker na elke serie verteld.

Na de theepauze werd de laatste sessie met de volgende series aan het doek toevertrouwd: Kleurrijk Zuid West USA van Bé Snijders; Den Haag, speeltuin van architecten van Jan van der Schans; National Park Capitol Reef van Will en Thea Kuiper; Farge av de Fjell van André Hartensvelt; Fontaine de Vaucluse van Arend Veltkamp; Heimwee naar Nordland van Max Joore; Farne Islands van Jos Ketelaar; Salar van Gerrit van Harreveld en Sprookje van Remy van Loveren.

Na deze serie werden de stembriefjes voor de publieksprijs opgehaald. Tijdens het tellen werd de serie van Jeannet en Rolf de Ruiter met de titel: Een open plek in het bos vertoond. Deze serie dingde niet mee naar de publieksprijs.

Na de vlotte telling van de stemmen kon de publieksprijs bekend gemaakt worden. De prijswinnaar was dit jaar Patrick de Bruyne met zijn serie Yellow, die daarvoor met een bloemetje in de vorm van een bon, werd vereerd. De organisatie probeert steeds nieuwe deelnemers te activeren om deel te nemen aan onze AV-Dag. Om die reden wordt elk jaar uit de makers, die voor het eerst aan ons Festival deelnemen, door de organisatie een keuze gemaakt. Criterium daarbij is: de beste serie van de nieuwelingen. Dit keer viel Remy van Looveren de eer te beurt met zijn serie Sprookje. Ook hij ontving een kleurrijke bos bloemen voor zijn werkstuk in de vorm van een bon voor een bloemetje. Verder werd aan alle inzenders een certificaat en een roos overhandigd. Ook werd het projectieteam in de bloemen gezet. Tot slot bedankte de voorzitter, Henk Hageman, alle medewerkers, inzenders en bezoekers voor hun inzet en hun aanwezigheid en wenste allen een goed reis naar huis. Een geslaagde dag in een prettige sfeer, met mooie series en een goede belangstelling. Zeker een uitstekende stimulans om alvast aan de volgende dag te denken in 2014.

Arie Oostdijck

Voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright