AV Dag 2010

Zaterdagmorgen 6 november 2010 om 08.30 uur hadden we afgesproken op ons het startpunt voor de AV-Dag van het Noorden. Als goede AV – Noorderling heb je begin november altijd last van het festival – koorts.

Ook deze dag. En zo vertrokken we precies op tijd naar Den Helder. Ons fotografisch oog werd onderweg gestreeld door de prachtige luchten boven het uitgestrekte Friese landschap en het IJsselmeer. Alleen dat maakte de dag al goed.. Wel was het even wennen dat we vandaag een grotere afstand moesten overbruggen voor deze AV-Dag, die voor het eerst in Den Helder werd georganiseerd. De Drentse AV-Groep en de fotoclub FWG Den Helder hadden op grond van economische redenen en hun goede contacten afgesproken, het festival afwisselend in Den Helder en Drenthe te organiseren. Voor onze vrienden in Den Helder was dit dus een primeur. En dat hebben ze geweten. Een overweldigend aantal inzendingen, maakte het noodzakelijk een selectie uit de ingezonden series te moeten maken. Voorwaar geen eenvoudige taak, maar daar hebben ze zich goed van gekweten en voor deze dag een goed uitgebalanceerd programma gepresenteerd.

Omstreeks 10.00 uur reden we Den Helder binnen, eigenlijk voor ons landrotten een bijzondere stad, om later op de ruime parkeerplaats van de oude rijkswerf Willemsoord, een goed plaatsje voor de auto te vinden. De ontvangst met een keurig verzorgd programmaboekje, was voortreffelijk. Ook de zaal straalde een bepaalde sfeer uit en iedereen had goed zicht op het doek. Het was gezellig druk en de zaal was goed gevuld. Er moesten zelfs nog stoelen bij geschoven worden om alle bezoekers van een plaatsje te voorzien..

Om klokslag 11.00 uur opende Ben de Hond de dag met een welkomstwoord en droeg, na het intro, de microfoon over aan de twee speakers voor die dag, Ida Woort en Tjip van der Veen. De presentatie werd ook dit keer weer op een voortreffelijke manier verzorgd door Jan Roeleveld. Het geluid en de opbouw was prima verzorgd door Bas Versteeg, Harry Weil, Peter de Vries en Peter Bergen Henegouwen. En daarna kon het genieten beginnen.

Wat valt zo'n dag de kijker dan op, want elke serie bespreken is bijna niet te doen. 37 series bespreken wordt teveel van het goede. Om te beginnen de presentatie liep gesmeerd. En door de verhoging waarop het doek stond voor iedereen goed zichtbaar. Opvallend was dat er veel winter – series waren, maar de laatste winter mocht er dan ook best wezen. Heel veel inzenders hebben een hechte relatie met de natuur en dat was ook terug te vinden in het grote aantal natuur – series. De kwaliteit van de beelden is door de moderne camera sterk verbeterd, maar ook de mogelijkheden van bewerken heeft zijn positieve invloed. Een gemis bij veel series is tekst en live-geluid. Maar ook dat kon wel eens snel verbeteren. Momenteel zijn er al simpele digitale zakrecordertjes op de markt. De opnames zijn van een uitstekende kwaliteit en de prijs begint tegenwoordig al bij € 99,00. De opslagcapaciteit van die apparaatjes is bijna onbegrensd (tot 32 GB). Maar ook het gesproken woord verkeert nog een beetje in een taboesfeer. Door de digitale attributen zijn er vele nieuwkomers die zich tot de hobby aangetrokken voelen. Met deze verbreding komen er vele nieuwe mogelijkheden van het medium naar voren, maar ook het gevaar dat het alleen maar plaatjes kijken gaat worden. Daar hoeven we ons niet ongerust over te maken, want zowel jong als oud zullen naar elkaar toegroeien, tot er min of meer weer een stabilisatie optreedt. Zo zagen we een paar voorbeelden van series waarin video-opnames gebruikt waren. Moderne camera's hebben die mogelijkheid en select gebruik zal in de toekomst vast inburgeren.

 av-3b

Na afloop ontvingen alle inzenders een certificaat van deelname en een prachtige bloem. Zo werden alle inzenders, bezoekers, medewerkers, die de dag georganiseerd en die de techniek verzorgd hadden, alsook de speakers bedankt voor hun inzet om deze prachtige dag te realiseren. Tegen de schemering nam iedereen afscheid van elkaar en aanvaardde de reis huiswaarts. En we verklappen het alvast: In 2011 vindt de volgende AV-Dag van het Noorden plaats in Meppel (De Plataan) en wel op 5 november 2011. Tot ziens.
Arie Oostdijck

Voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright