AV Dag van het Noorden 2016, bekeken en beschreven door Max Joore

Ik werd vanmorgen wakker en zag meteen die prachtige donkerrode roos. Gisteren gekregen na afloop van de AVDag. Net als alle andere deelnemers. Alleen al daarvoor zou je meedoen.

Al vroeg waren ze zaterdagmorgen op pad naar Steenwijk, de leden van de AVGroep Drenthe. Op weg naar het Rabotheater De Meenthe. De zaal van vorig jaar is niet beschikbaar. Dat hoorden wij een week geleden. Een deel van de sporthal is nu voor ons klaar gemaakt.

Het scherm is vrijdagavond al opgesteld. Nu de beamer, beschikbaar gesteld door Piet Westerveld, en de geluidsinstallatie aansluiten. Alles wordt minstens drie maal gecontroleerd. Heerlijk, alles werkt zoals wij het gepland hadden.Voor eventuele geluidsproblemen staat Arend Veltkamp klaar. Voor Rolf de Ruiter wordt het een spannende dag. Hij bedient de computer met de gegevens van alle series.

Henk Hageman heet iedereen welkom. We hebben dit jaar 7 inzenders, die voor het eerst naar ons festival hebben ingestuurd. We hebben niemand teleur hoeven stellen, alle 37 inzendingen zullen worden vertoond. Dat beginnen valt niet mee. We krijgen wel geluid te horen maar niet de daarbij behorende beelden. Dat was niet de bedoeling. Wat er gedaan is, weet ik niet, maar even later draait alles als een zonnetje.

In deze eerste sessie draaien we werk van: A.L. Palache: Les Fleurs; PFW van Raaij: Postkantoor op de Neude te Utrecht; Max Joore: Blues in grasgroen; Karel J Maaswinkel: Partida Coca; Bert Siebring: Orchideeënhoeve, meer dan orchideeën; Jan Janssen: Kivada wielersport; Harry Bennink: Lago di Belsena; Dirk Vet: Vlinder; Henk Hageman: Van dijk tot dijk; Berta Siebring: Hamelen; Marcel Batist: Als ze even stilzitten en tot slot: De toerist en het schaap van Rob Braat.

In de nu volgende lunchpauze klinkt weer een heerlijk geroezemoes. Daarbij natuurlijk allerlei op- en aanmerkingen. Ja, de inleidende teksten voorafgaand aan elke serie stonden wat lang... ze hebben het hier toch maar aardig voor elkaar...  Die serie van Max Joore vond ik maar matig....
Om half twee beginnen we aan de tweede sessie met werk van Gerrit van Harreveld: Copacabana; Jeanne Assendelft: Opstelsporen; Arnold van de Kam: Fotosafari; Jos Ketelaar: Regendruppels sieren de natuur; Hans Meijer: Ai-155; Ger sauer: Fochteloërveen; Johan Berghuis: Verraderlijke schoonheid; Bob Eijsberg: St Vituskathedraal, museum en schatkamer; Ben de Hond: If I could be where you are; Maria Brans: Ameland; Piet Huijgens: Sagrada Familia en als laatste van Piet Bakker: Kleurend Ijsland.

Ook in de theepauze komen de gesprekken vlot op gang..... In de serie over IJsland waren vrij veel kleine beelden gemaakt. Dat prachtige grote scherm is dan wel wat overbodig..... Die schitterende duinopnamen van wie waren die ook al weer?.... De interieuropnamen in de Sagrada Familia waren grandioos! Ja die waren vanPiet Huijgens.... Jammer dat veel in- of uitzoomers niets toevoegen dan alleen wat beweging. Tja het is maar hoe je het bekijkt..... Begint de derde sessie nu al weer. Hadden ze beter de lunchpauze wat kunnen inkorten, want die was wel erg lang.

De laatste sessie gaat beginnen met werk van Robert Bleekrode: Japan in het kort; dan volgen: Ik zou wel eens willen weten van Herman Kraij en Henk Tulp; World Streetpainting van Jan Tuinman; Duursche waarden van Arend Veltkamp; Schoonheid uit klei en cement van Guido Flobert; Het nieuwe hart van Bas Versteeg; Piet Westerveld maakte Alaska Wildlife; Theo Eichhorn Dubai; Pieter Poorter Pinakothek, der moderne. De bidsprinkhaan, mantis religiosa, was van Guido Clarysse en de laatste serie, Inspiratie, maakte Hans Vermaas.

Het licht gaat aan en iedereen wordt verzocht het stembiljet in te vullen. Wat zal de uitslag van de publieksjury worden? Het invullen is snel gebeurd, ieder heeft zijn keuze natuurlijk al gemaakt. Terwijl de stemmen worden geteld worden twee series van Rolf de Ruiter gedraaid: Kristal en Kleur. Dan komt de jury weer terug en de uitslag is:
1. Gerrit van Harreveld . 2. Hans Vermaas en 3. De volgende vier inzenders: Marcel Batist, Robert Bleekrode, Theo Eichhorn en Guido Clarysse.

Het feest is voorbij. De organisatoren hebben nog wat op te ruimen. En als de zaal er weer kaal en leeg bij ligt, is het einde van dit festival van het noorden gekomen. In een Chinees restaurant in Steenwijk wordt natuurlijk nog uitgebreid nagepraat. O.a. over de duur van het applaus na elke serie. Of de serie nu boeiend of saai was, iedere serie kreeg zo'n vijf seconden applaus. Daar kun je dus ook niets mee als je de boeiendste serie wilt uitzoeken.
Volgende week zal op de clubbijeenkomst natuurlijk ook worden nagepraat, ook over een mogelijk vervolg in 2017. Willen of kunnen we het nog een keer voor elkaar krijgen? Komt er een AV Dag van het Noorden 2017 of ... ?

 

Voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright